Jaarlijkse 11 juli viering

In Schoten wordt het feest van de Vlaamse Gemeenschap uitgebreid gevierd. Het 11 Juli Komitee werkt hiervoor samen met het gemeentebestuur, de cultuurdienst en de Vlaamse Verenigingen Schoten. 

Het hoogtepunt van de vieringen is de academische zitting op zondagvoormiddag. 

Vroeger organiseerden we deze zitting in het Kasteel van Schoten maar door de massale belangstelling moesten we uitwijken naar een grotere zaal, naar de Kaekelaar. 

Tussen 2002 en 2011 werd de Schotense Spoor uitgereikt. Dit was een onderscheiding voor een middenstander, een winkelier of een vereniging met een mooie Nederlandse naam. 

Na 10 jaar hebben we het over een andere boeg gegooid en wordt er tijdens de academische zitting een verdienstelijke Schotenaar "geridderd". Hij of zij krijgt dan de titel "Ridder in de Orde van de Schotense Leeuw". Het mooie lint dat daaraan verbonden is wordt overhandigd door onze burgemeester. 

De academische zitting wordt traditioneel afgesloten met een receptie waarop iedereen welkom is. 

De toegang is gratis.

  

Culturele activiteiten

Het 11 Juli Komitee organiseert geregeld wandelingen, concerten en andere culturele activiteiten.

Op ons initiatief werd op 14 juli 2009 de Rubenscantate van Peter Benoit uitgevoerd in de grote tent van het Folklorefestival in het gemeentepark.

Twee jaar later hebben we de Markuspassie van de Schotense toondichter Toon Daems laten uitvoeren in een volle Sint-Cordulakerk.

We organiseerden concertmissen, een geleid bezoek aan de Braembibliotheek, het marktplein van Schoten en het Park van Vordenstein.

Op woensdag 19 april 2023 geven we het podium aan het Lage Landenkoor o.l.v. Hans Primusz met medewerking van actrice-zangeres Andrea Croonenberghs.


Uitreiking Schotense Spoor

Van 2002 tot 2011, gedurende 10 jaar, heeft het 11 Juli Komitee, in samenwerking met de Vlaamse Verenigingen Schoten, de Schotense Spoor uitgereikt.

Handelaars die een mooie Nederlandstalige naam gaven aan hun onderneming werden in de bloemetjes gezet.

De laureaten waren:

2002: Mijn zus en ik, 2003: 't Klavertje 4, 2004: Duimelotjes, 2005: Gemeente Schoten, 2006: De Verfkerk, 2007: De Vaart, 2008: Naald en Draad, 2009: Badweelde, 2010: Den Uil, 2011: Meeusen Vastgoed

Ridder in de Orde van de Schotense Leeuw

RIDDER verwijst naar de Rode Ridder, stripreeks van Willy Van der Steen, waarbij het Kasteel van Schoten als decorum heeft gediend.

RIDDER in de ORDE verwijst naar een belangrijke eretitel. 

SCHOTENSE verwijst naar onze mooie gemeente. 

LEEUW verwijst naar onze liefde voor Vlaanderen en onze strijdvaardigheid.

De criteria om gelauwerd te worden:

  • De laureaat (laureaten) is een persoon, bedrijf, een vereniging of een groep mensen die wonen of gevestigd zijn in Schoten.
  • De laureaat (laureaten) heeft zich in het verleden verdienstelijk gemaakt op sociaal, economisch, intellectueel of cultureel vlak met telkens Vlaanderen, onze taal en/of cultuur prominent aanwezig.
  • Het erelint wordt jaarlijks uitgereikt door de VVS (Vlaamse Verenigingen Schoten) tijdens de gemeentelijke 11 juli viering.
  • Bij de uitreiking wordt er een laudatio uitgesproken door een derde die hiervoor gevraagd wordt door de VVS.
  • De verkiezing van de 'Ridder in de Orde van de Schotense Leeuw' gebeurt jaarlijks door de afgevaardigden van de VVS in consensus.

De Ridders in de Orde van de Schotense Leeuw door de jaren heen:

2013: Ren Hesters, 2014: Els De Jong, 2015: Flor Stes, 2016: Leo Verduyn, 2017: Luc Caals, 2018: Lisbeth Wolfs, 2019: Beatrijs Van Craenenbroeck, 2020: Piet Bocken, 2021: Bob Chabot, 2022: Anne Cambier

Jaarlijkse algemene ledenvergadering

Traditioneel worden in het voorjaar onze leden uitgenodigd voor de jaarlijkse algemene vergadering. 

Deze bijeenkomst kruiden we steeds met een snuifje cultuur of een gezonde wandeling, telkens afgesloten met een gezellig drankje.


Uitbreiding bestuur

Tijdens de bestuursvergadering van 6 december verwelkomt Bart Fierens, Veerle Raes als nieuw bestuurslid